hansbelt.com

American Bike Day 2022

Published: (Updated: ) in Geen categorie by .

27 april 2022, Koningsdag en ik was in Valkenswaard op de American Bike Day. Dit is volgens mij zo’n beetje het eerste grote evenement in het jaar waar bikers en motorliefhebbers elkaar ontmoeten en de ogen uitkijken naar al dat moois op twee wielen. En luisteren, ja ook luisteren want wees nou eerlijk, niks klinkt toch lekkerder dan een V-Twin met een paar open pijpen.

Ik was er vandaag om twee redenen; de eerste was dat ik al een tijdje ‘vrienden’ ben met één van de organisator van het evenement, Rob. Op Facebook dan wel te verstaan. Rob vroeg mij onlangs of we nu dan eens echt handen gingen schudden op de American Bike Day. “Natuurlijk gaan we dat doen” was mijn antwoord, want in het echt vrienden maken is zoveel leuker dan alleen op Social Media elkaar toeroepen dat je zo’n fijne gozer bent met een mooie bike. De tweede is dat ik nou eenmaal dat een motorrijder in hart en nieren ben, dat graag uitdraag en mij graag omring met mensen die daar net zo over denken.

Enfin, de American Bike day dus, in Valkenswaard. Waar het dit jaar mega druk was doordat – denk ik – we al twee jaar dit feestje niet door zagen gaan vanwege dat gedoe met COVID-19 en de maatregelen daarop. De Markt was afgeladen met voornamelijk Harley’s en tal van andere Amerikaanse merken op twee wielen. Had je een Japanse bike, of in ieder geval eentje van niet-Amerikaanse makelij, dan kwam je de Markt niet op. Wel een beetje de naam van de dag eer aan blijven doen natuurlijk.

Nadat ik op mijn Heritage Classic vanuit Oss lekker binnendoor een mooie tocht richting Valkenswaard had gemaakt, daar aangekomen een tweetal uurtjes mij kostelijk heb vermaakt met al dat moois te bekijken, de diverse biker-kramen heb bezocht en wat gegeten en gedronken te hebben keerde ik weert huiswaarts. Wederom lekker binnendoor want het was een schitterende dag en het Brabantse land is het binnendoor rijden meer dan waard.

Bijna thuis besefte ik mij ineens dat ik iets unieks had meegemaakt. Het was een dag, zoals gezegd mega druk, met allemaal verschillende motorclubs – MC’s, MVC’s, MTC’s, Brotherhoods etc. etc. die daar op en rond de Markt vertoefde. Verder tal van ‘gewone’ burgers, gezinnetjes met kinderen en volop in oranje kleding gestoken vanwege het verjaardagsfeestje van Wim-Lex. Zakje friet met mayo, bakkie kibbeling, broodje hamburger of eentje met haring en een potje bier erbij. Het was een heel groot gezellig samenzijn.

Ik besefte mij ook het volgende; stel nou eens dat er ergens in Nederland op Koningsdag een Nederlandse Voetbal Dag word georganiseerd, dat daar ‘gewone’ burgers, gezinnetjes met kinderen en volop in oranje kleding gestoken vanwege het verjaardagsfeestje van Wim-Lex, die zich ook even kwamen vergapen aan alles wat met voetbal te maken heeft, samen met de harde kernen van supportersclubs binnen het Nederlandse voetbal die daar ook bijeen waren gekomen. Zou het dan ook zo’n heel groot gezellig samenzijn zijn geweest?

En ondertussen zet de overheid alles op alles om MC’s te verbieden, om bikers het leven zuur te maken en tovert men graag een hele politiemacht op de been om als er ergens een risicowedstrijd is, de overlast die deze harde kernen weer gaan veroorzaken een beetje in ‘goede banen’ te leiden. Laatst nog zelfs, bij notabene een amateurwedstrijd, waarbij kinderen van diezelfde ‘gewone burgers’ gewond raakten.

Nee, voetbal moet kunnen en die rellen horen er nu eenmaal bij dus dat mag best wat belastinggeld kosten zeker? Bikers zijn gewoon gevaarlijke mensen.

Snap jij het nog?